La 11 decembrie 2015 corpul profesoral-didactic împreună cu studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, la invitaţia Asociaţiei obşteşti „Credinţă Patriei”, preşedintele căreia este dl Ghenadie Cosovan, ex-Viceministru al Afacerilor Interne, colonel în rezervă, au participat la ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative dedicate eroului Gheorghe Caşu – unul din primii poliţişti căzuţi la datorie în ziua de 13 decembrie 1991, în urma unei operaţiuni de eliberare a podului şi postului de poliţie Dubăsari, decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.
Inaugurarea a avut loc în capitală pe strada care îi poartă numele, fiind înscrisă în șirul proiectelor de acest gen, realizate cu suportul financiar al Asociației obștești ,,Credință Patriei”.
Evenimentul a fost onorat de prezenţa reprezentanţilor Asociaţiei obşteşti „Tradiţii militare” şi Asociaţiei Veteranilor Războiului – 1992 „Tiras-Tighina”, funcţionarilor de poliţie şi veteranilor, camarazilor de arme, precum şi de către Alexei Caşu – tatăl regretatului Gheorghe Caşu.
Este datoria sfântă a fiecărui cetăţean de a comemora eroii căzuţi pe câmpul de luptă în Războiul de la Nistru, care şi-au sacrificat propria viaţa pentru Ţară, Neam şi Tricolor.
În baza documentelor de arhivă, Academia „Ştefan cel Mare” a elaborat un pliant cu datele biografice ale combatantului Gheorghe Caşu, care a fost repartizat celor prezenţi la activitate. Un exemplar a fost plasat ulterior în Muzeul instituţiei, pentru a familiariza tânăra generaţie cu faptele eroilor şi martirilor neamului nostru.
Articole recente
- „O dramă a oamenilor care mai așteaptă”. Istoriile tragice ale soldaților din războiul de pe Nistru, care sunt dați dispăruți fără veste până astăzi
- Un grup de basarabeni a pornit spre Iaşi pentru a-i omagia pe eroii români căzuţi pe câmpul de luptă
- Patriotismul – un privilegiu al demnității umane şi al celor vrednici
- Lansare de carte la Soroca
- „În memoria militarilor basarabeni”