Written by 11:44 Evenimente

Un grup de basarabeni a pornit spre Iaşi pentru a-i omagia pe eroii români căzuţi pe câmpul de luptă

Pe două roţi, cu tricolorul în mâini sau alergând umăr la umăr. Aşa a pornit un grup de basarabeni spre Iaşi pentru a-i omagia pe eroii români căzuţi pe câmpul de luptă. Cicliştii au pornit de la Chişinău, iar la Străşeni li se vor alătura un alt grup. În drum lor spre Iaşi, participanţii la „Ştafeta Veteranilor” vor trece prin localităţile unde au căzut la datorie eroii români.

 

„Ștafeta veteranilor” este organizată în întreaga Românie iar de trei ani şi în Republica Moldova. La Chişinău, startul a fost dat din faţa Monumentului Cişmeaua General Pavel Ion Georgescu, din Valea Morilor. Participanţii au pornit la drum după ce au primit tricolorul de la Ambasadorul României în Republica Moldova.

„Am onoarea să vă înmânez tricolorul românesc care va reprezenta ştafeta în această cursă.”

Şi la ediţia din acest an, la „Ştafeta Veteranilor” vor fi participanţi ai războiului de la Nistru şi ofiţeri din Armata Naţională. Aceştia vor parcurge segmentul simbolic Chișinău-Iași al traseul roşu Călărași-Iaşi-Carei.

GHENADIE COSOVAN, colonel în rezervă, preşedinte, AO ,,Credinţă Patriei”: În total o să fie 16 care o să alerge şi cu bicileta. În străşeni o să ne întâlnească un alt grup, apoi din Ungheni o să meargă cu noi până în Iaşi. Pe acest traseu noi o să vizităm şi mormintele eroilor români care şi-au dat viaţa pentru Basarabia. este un eveniment de suflet şi eu sunt foarte bucuros că anul acesta avem mai mulţi participanţi. Avem tineri mulţi şi o să fie o tradiţie.”

GHEORGHE DOBOŞ, maior de poliţie, veteran MAI: Data trecută am alergat, acuma mergem cu bicicleta. Tatăl meu fiind născut în 1919, în 39 a fost înrolat în armata română. Cu cât mai des vor fi astfel de evenimente, cu atât memoria va fi pentru dumnealor mai vie.

 

VALERIAN GALERU, voluntar: Scopul nostru cel mai important este de a face o cursă în memoria eroilor români căzuţi la datorie. Şi vreau să vin cu un mesaj şi pentru restul cetăţenilor căci ar fi minunat să mărim echipa.”

Din Chişinău, participanţii şi-au continuat traseul prin mai multe raioane. La Corneşti vor face un popas, iar mâine urmează să ajungă la Iaşi.

EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ŢURCANU ambasadorul României în Republica Moldova: ” De la an la an creşte numărul participanţilor, ceea ce e un lucru foarte bun. Înseamnă că tot mai mulţi oameni doresc să cinsteanscă memoria celor căzuţi în lupte. Este al treilea an în care se participă la segmentul simbolic Chişinău-Iaşi şi am fost aici să înmânez tricolorul românesc, care este şi ştafeta în sine care se va preda de-a lungul acestei curse, care totalizează 3300 de km, o cursă impresionantă. „

La cea de-a X ediţie a Ştafetei Vetranilor participă peste 500 de alergători, ciclişti, militari şi civili. Startul Ştafetei a început la Bucureşti în urmă cu o săptămână şi se va încheia pe 25 octombrie de Ziua Armatei Române, în localitatea Carei din judeţul Satu Mare.

Locotenet-colonel CIPRIAN EFIMOV ataşat militar al României în Republica Moldova: ” Segmentul Chişinău-Iaşi, început în această dimineaţă, va fi finalizat mâine la 18.00 în Iaşi, în piaţa din faţa municipalităţii. Oraşelele în care se va transmite ştafeta de la un grup la altul, sunt oraşele pentru care eroii româini şi-au dat viaţa în războaiele pe care le-au purtat.

Maratonul este organizat de Invictus România, sub patronaJUL Ministerului Apărării al României. Evenimentul are scopul de a promova valorile naționale și a respectului pentru eroii români prin intermediul sportului.

Close