La data de 13 decembrie a anului 1991, un grup de poliţişti ai Brigăzii cu Destinaţie Specială „Fulger”, la anunţarea semnalului de alarmă, au plecat în misiune de serviciu în oraşul Dubăsari, pentru a acorda ajutor poliţiştilor noştri, care au fost luaţi ca ostatici în Secţia de poliţie de către gardişti şi care au ocupat şi Postul Poliţiei Rutiere.
Gardiştii au declanşat un atac armat asupra polițiștilor, care la fel au deschis foc din armele din dotare, pentru a se auto-apăra şi a imobiliza inamicul.
Printre poliţiştii aflaţi în misiune se aflau şi cei patru angajaţi ai BPDS „Fulger”, Mihail Arnaut, Gheorghe Caşu (student la Academia Naţională de Poliţie „Ştefan cel Mare”) Ghenadie Iablocichin şi Valentin Mereniuc, care au fost împuşcaţi în timpul operaţiunii de eliberare a Postului de poliţie şi Podului de pe Nistru, fiind primii martiri care şi-au sacrificat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
În dimineaţa zilei de 14 decembrie 2021, un grup de veterani şi pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanţi ai Asociaţiei Obşteşti „Tradiţii Militare” în frunte cu preşedintele Simion Carp, reprezentanţi ai Asociaţiei Obşteşti „Credinţă Patriei” în frunte cu preşedintele Ghenadie Cosovan, reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 „Tiras-Tighina” în frunte cu preşedintele Anatolie Caraman, funcţionari publici cu statut special şi studenţi din cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI au comemorat martirii neamului, prin depunerea de flori la mormintele acestora din cadrul Cimitirului central-armenesc din capitală, şi prin darea onorurilor militare.
Este de datoria fiecăruia din noi de a cunoaşte şi de a comemora Eroii neamului nostru, pentru a educa tânăra generaţie în spiritul dragostei şi devotamentului faţă de Patrie şi Popor.
Articole recente
- Urmărirea informativă a etnicilor polonezi de către organele represive sovietice pe teritoriul RSSM
- Ion Coropcean – Felicitări Academiei Militare și recunoștință dlui doctor Semion Carp! Știință ne face mai puternici!
- Acțiune comemorativă
- „O dramă a oamenilor care mai așteaptă”. Istoriile tragice ale soldaților din războiul de pe Nistru, care sunt dați dispăruți fără veste până astăzi
- Un grup de basarabeni a pornit spre Iaşi pentru a-i omagia pe eroii români căzuţi pe câmpul de luptă