Written by 10:00 Evenimente

Expoziţia gloriei polițiștilor căzuți la datorie

Astăzi, 29 februarie 2016, cu ocazia solemnităţii de comemorare a eroilor căzuţi în războiul de pe Nistru din 1992, la iniţiativa conducerii Ministerului Afacerilor Interne, Academia „Ştefan cel Mare” a organizat Expoziţia de documente de arhivă şi dosare personale ale poliţiştilor, căzuți cu moarte de erou pe câmpurile de luptă.
La solemnitate au participat veterani ai instituţiei, reprezentanţi ai Asociaţiilor de veterani ai războiului de la Nistru, rudele şi apropiaţii eroilor martiri. Printre primii vizitatori ai Expoziţiei au fost 80 de studenţi ai Academiei, copii ai participanţilor la războiul din 1992, împreună cu studenţi ce provin din raioanele de est ale Republicii.
Prezent la eveniment, ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan a înmânat ajutoare materiale rudelor polițiștilor căzuţi la datorie şi a mulţumit veteranilor pentru curaj şi sacrificiu în lupta pentru integritatea țării: „Avem datoria de a comemora camarazii noștri căzuți la datorie, dar și a fi mai atenți față de problemele veteranilor, prin asigurarea unui pachet social mai bun”.
Pentru desfăşurarea Expoziţiei au fost identificate şi extrase dosarele personale din arhivele MAI, Academiei „Ştefan cel Mare” şi altor subdiviziuni din subordinea ministerului, fiind expuse publicului materiale inedite, scrise acum 24 de ani. Expoziţia a deschis pagini importante din biografiile personale ale eroilor martiri, puţin cunoscute până în prezent, inclusiv rudelor şi apropiaților acestora. Pentru generaţia de viitori ofiţeri, aflaţi în proces de formare în Academia „Ştefan cel Mare”, această acțiune constituie o lecţie de educaţie patriotică, un exemplu demn, ce impune viitorilor ofiţeri un comportament şi o activitate profesională ireproșabilă.
După identificarea și examinarea tuturor dosarelor personale ale eroilor martiri, Academia „Ştefan cel Mare”, către Ziua Independenţei Republicii Moldova, va publica un Album dedicat poliţiştilor căzuţi la datorie.

Close