Written by 14:54 Evenimente

Lansare de carte

Astăzi, 28 august 2022 Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit o lansare de carte cu un titlu elocvent – „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992”, autor Simion CARP, dr., prof. univ., veteran de război.

Organizatorii evenimentului: Academia „Ștefan cel Mare” a MAI, Asociația Obștească „Tradiții Militare” în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei au reunit persoane interesate de subiectul abordat, precum și mai mulți veterani ai Războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Cei prezenți au avut ocazia să facă cunoștință cu informații inedite, dezvăluite în lucrare, referitoare la persoanele dispărute fără veste în timpul acțiunilor militare din primăvara-vara anului 1992, cât și despre problemele de ordin moral și material, cu care s-au confruntat familiile acestora, pe parcursul a trei decenii.

Veteranii prezenți la reuniune au confirmat cronica evenimentelor prezentate în lucrare și realitățile fixate în comentariile autorului, trăind și reconstituind imaginar momente de grea cumpănă, prin care au trecut pe câmpul de luptă.

Materialul factologic publicat în ediția vizată: documente de arhivă, interviurile cu rudele celor dispăruți fără veste și camarazii lor de arme, i-a impresionat pe fiecare din cei care au reușit să facă cunoștință sau să recenzeze lucrarea.

Cartea constituie o sursă veridică de informație pentru întreaga societate și pentru fiecare conațional în parte, servind, totodată, drept un reper de adevăr istoric, precum și o dovadă semnificativă a faptelor de vitejie și eroism ale neamului nostru.

Pentru a oferi un acces mai spațios la informația prezentată în lucrare, organizatorii au amenajat și o expoziție de documente și fotografii cu referire la biografiile celor care au venerat interesul național în detrimentul propriei vieți.

Evenimentul a avut loc în preajma Zilei internaționale a persoanelor dispărute (30 august) și, totodată, este conceput drept un omagiu adus Eroilor care s-au sacrificat pentru Independența Republicii Moldova.

TRM Mesager din 28 august 2022
Eroi disparuti fara veste TVR
     
Close