În preajma aniversării de 552 de ani de la vestita victorie în bătălia de la Lipnic (20 august 1470), în care Marele Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, împreună cu călăreții săi, au zdrobit oastea tătarilor, la Gimnaziul „Anton Bunduchi” din satul Buţeni, raionul Hînceşti a fost inaugurată o expoziție tematică, fără precedent, pentru meleagurile noastre.
Exponatele confecționate din lemn, gips și lut, iar altele pictate pe pânză și hârtie, au readus, într-un mod inedit, la viziunea autorilor, chipurile apărătorilor acestui ținut, din cele mai străvechi timpuri. Ținta publicului prezent la eveniment a fost o colecție constituită din 70 de oșteni medievali în frunte cu Domnitorul tuturor timpurilor. Figurinele executate din lut ars, personalizate, fiecare în mod deosebit, cu trăsături specifice timpului abordat, cu echipament și accesorii, armament, vestimentație și simbolică de epocă au ținut priză copiilor de diferite vârste.
În pofida faptului că râvnita vacanță de vară se apropie de sfârșit, o mare parte de profesori și elevi ai Gimnaziului au fost prezenți la inaugurarea expoziției de referință, consolidând lansarea evenimentului prin cântece și poezii patriotice, incursiuni istorice și prezentări video, decorații și anturaj.
Promotorul evenimentului a fost echipa Centrului de Educație Patriotică fondat în cadrul Gimnaziului „Anton Bunduchi”, la data de 29 februarie 2020, prin semnarea acordului de colaborare între entități, cu susţinerea administraţiei publice locale. Reprezentanții părților semnatare: dl Simion CARP (preşedinte al Asociaţiei „Tradiţii Militare”, dr. în drept, prof. Universitar), dl Ion HARBUZ (primarul satului Buţeni din raionul Hânceşti) și dl Panteleimon GÎRLEANU (director al Gimnaziului „Anton Bunduchi”), în discursurile sale au adus mulțumiri nominale unui grup de persoane, printre care: veterani ai Ministerului Afacerilor Interne, combatanți ai războiului de pe Nistru din 1992, și oameni de bună credință, pentru gestul lor generos – sprijinul material și spiritual acordat în vederea achiziționării colecției și organizării expoziției tematice.
Centrul de Educaţie Patriotică își continuă procesul de pregătire multiaspectuală a elevilor instituției prin iniţierea, desfăşurarea şi dezvoltarea de activităţi în domeniile propuse ce au la bază interesul național și valorile istorico-culturale autohtone, precum și oferă posibilitatea vizitării expoziției lansate tuturor doritorilor din țară și din străinătate.
Articole recente
- „O dramă a oamenilor care mai așteaptă”. Istoriile tragice ale soldaților din războiul de pe Nistru, care sunt dați dispăruți fără veste până astăzi
- Un grup de basarabeni a pornit spre Iaşi pentru a-i omagia pe eroii români căzuţi pe câmpul de luptă
- Patriotismul – un privilegiu al demnității umane şi al celor vrednici
- Lansare de carte la Soroca
- „În memoria militarilor basarabeni”