Ziua internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor se consemnează la 17 mai de întreaga societate fiind percepută ca o sărbătoare a triumfului adevărului istoric.
Academia „Ştefan cel Mare” în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a prezentat un program bazat pe veritabile tradiţii militare autohtone care au amintit vizitatorilor de faptele glorioase din trecut şi astfel au adus un omagiu strămoşilor noştri.
Reproducînd scene de luptă a vitejilor moldoveni cu utilizarea armelor de epocă: spada, paloşul, lancea, sabia, arcul, scutul, securea, dar şi toporul, şi dîrja, aşa cum ne relatează adevărul istoric.
Programul a continuat cu dans popular, procedee tactice de utilizare a pistolului, defilare cu arme. Apoi vizitatorii au avut posibilitatea de a testa inventarul de epocă citat mai sus şi de a se identifica cu un adevărat oştean al neamului, alăturîndu-se celor care formau pe timpuri oastea lui Ştefan cel Mare, sesizînd prin veacuri presiunea cîmpului de luptă.
Vizitatorilor le-a fost pus la dispoziţie Albumul „Moldova. Tradiţie şi cultură militară” – un proiect care îşi propune drept scop reproducerea istoriei noastre în imagini, ce reflectă eroismul, bărbăţia şi vitejia manifestată de conaţionalii noştri în lupta pentru valorile naţionale, din perioada antică şi până în epoca modernă şi contemporană. De asemenea, a fost expusă o colecţie de peste 25 obiecte de artizanat cu aceeaşi tematica.
Articole recente
- Urmărirea informativă a etnicilor polonezi de către organele represive sovietice pe teritoriul RSSM
- Ion Coropcean – Felicitări Academiei Militare și recunoștință dlui doctor Semion Carp! Știință ne face mai puternici!
- Acțiune comemorativă
- „O dramă a oamenilor care mai așteaptă”. Istoriile tragice ale soldaților din războiul de pe Nistru, care sunt dați dispăruți fără veste până astăzi
- Un grup de basarabeni a pornit spre Iaşi pentru a-i omagia pe eroii români căzuţi pe câmpul de luptă