Recent, în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI a fost publicat studiul ,,Crime și abuzuri comise de militarii armatei ruse în Țara Românească, Moldova și Basarabia în prima jumătate a secolului XIX”.Autorii lucrării, Simion Carp, doctor în drept, prof.univ. și Liliana Creangă, doctor în drept, conf.univ., au elucidat în paginile care se regăsesc în această publicație unele procese și etape ale constituirii şi evoluţiei instituțiilor de stat și de drept și a mecanismelor naționale care au o importanţă deosebită în contextul transformărilor care se produc în societatea contemporană.
Un aspect important al studiului este cel uman al problemei, or astfel se evidențiază importanța cercetării aspectelor ce țin de relațiile civil-militare stabilite în Țara Românească, Moldova și Basarabia în perioada respectivă, cum ar fi: abuzurile militarilor comise împotriva populației civile, comiterea infracțiunilor contra persoanei, proprietății, familiei dar și lupta populației cu astfel de abuzuri și fărădelegi. Lucrarea are drept scop demitizarea pseudo eroilor ,,eliberatori” care în realitate au comis crime și abuzuri împotriva localnicilor și manifestau comportament deviant. Acțiunile criminale nu au încetat atât timp cît militarii armatei ruse s-au aflat în Țara Românească, Moldova cât și în perioada dominației țariste în Basarabia.
În această publicație, eforturile autorilor sunt orientate spre studiul materialelor cu privire la disciplina militară în armata rusă, sistemul de educație a ofițerilor și soldaților, precum și specificul pregătirii acestor categorii de persoane pentru acțiuni militare, astfel s-au evidenţiat factorii ce au motivat comportamentul criminal manifestat de ,,eliberatori” față de popoarele creștine. Cercetările supun analizei multiaspectuale personalitatea militarului armatei țariste dispus să comită crime împotriva reprezentanților altor naționalități în timpul războaielor ruso-turce din prima jumătate a secolului XIX. Totodată, sunt identificați factorii care duceau la mărirea numărului de infractori din rândul militarilor armatei ruse, care au comis crime și abuzuri împotriva conaționalilor noștri.
Un argument al actualității temei date îl reprezintă faptul că în perioada sovietică acest subiect nu s-a discutat, istoricii nu au avut posibilitatea să cerceteze abuzurile comise de militarii armatei ruse în Țara Românească, Moldova și Basarabia în prima jumătate a secolului XIX.
Cunoaşterea acestor pagini întunecate şi triste de istorie și drept din perioada vizată, având drept fundament informația din documentele de arhivă, este indispensabilă pentru noile generaţii. Studiul reprezintă o realizare valoroasă pentru studenții, masteranzii, cercetătorii din domeniile de formare ale dreptului, precum și cititorii interesați de trecutul, prezentul și viitorul istoriei și jurisprudenței naționale.