Pe data de 14.09.2012 Academia „Ştefan cel Mare” a marcat un eveniment care se înscrie cu certitudine în şirul imens de activităţi realizate în scopul educaţiei militaro-patriotice a tinerei generaţii în spiritul dragostei faţă de ţară, faţă de societate şi valori naţionale.
Pe lângă desfăşurarea numeroaselor activităţi în acest sens: festivaluri, acţiuni şi concerte de caritate, flăş-moburi, editarea unor cărţi şi prezentarea unor filme tematice, instituţia a lansat o nouă carte cu titlul „Însemnări din 92”, autor – participant la evenimentele din stânga Nistrului, rector (comandant) al Academiei „Ştefan cel Mare”, doctor în drept, conferenţiar universitar, colonel de poliţie Simion Carp.
La eveniment au fost prezenţi oaspeţi de onoare participanţi la conflictul armat din Transnistria:
– dl Ion Coropcean, general de divizie;
– dl Anton Gamurari, general-maior de poliţie;
– dl Valeriu Lapşin, cavaler al ordinului „Ştefan cel Mare”;
– dl Ghenadie Cosovan, ex-viceministru al afacerilor interne, colonel de poliţie;
– dl Mihai Badea, preşedinte al prezidiului consiliului veteranilor organelor afacerilor interne şi trupelor de carabinieri;
– dl Mihai Laşcu, preşedintele sindicatului „Demnitate”;
– conducerea şi angajaţii instituţiei combatanţi, corpul profesoral didactic, şefii anilor de studii şi efectiv studenţesc – copiii participanţilor la conflict;
– reprezentanţi ai mass-media.
Această lansare a fost petrecută în formatul unei mese rotunde, la care participanţii, au avut posibilitatea să se expună.
Lucrarea este prilejuită aniversării a 20 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru şi prezintă o culegere de nuvele bazată pe fapte reale, reflectând unele dintre amintiri ale autorului despre acele evenimente şi oameni cu voinţa de fier cărora războiul le-a schimbat destinele dar nu i-a distrus credinţa într-un viitor luminos.
Conţinutul acestei cărţi a fost studiat de unii cititori încă la etapa elaborării sale, cuvinte de apreciere fiind adresate autorului pe câteva file de către domnul Ghenadie Cosovan, ex-viceministru al afacerilor interne, combatant la tragicul eveniment din Transnistria.
În cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” au activat şi activează mai mulţi combatanţi ai conflictului armat din Transnistria, care continuă şi astăzi prin propriul exemplu să instruiască tânăra generaţie în spiritul eroico-patriotic al generaţilor precedente, fapt elucidat într-un film documentar, pus la dispoziţia oaspeţilor de onoare şi celor prezenţi în sală.
Participanţii la eveniment au felicitat autorul, exprimând cuvinte de consideraţie, aducând totodată o critică în favoarea acesteia, calificând-o ca una reuşită, făcută într-un stil nuvelistic deosebit.