În vederea realizării subacţiunii 9.1.6 „Desfășurarea activităților de voluntariat în vederea reabilitării mormintelor Eroilor căzuți în război” a Planului de activitate al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI pentru anul 2022, în contextul comemorării a 30 de ani de la declanșarea Războiului de pe Nistru din anul 1992 pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, un grup de angajaţi ai Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, de comun acord cu Primăria satului Costeşti, raionul Ialoveni au contribuit la reabilitarea Plăcii comemorative a eroilor din localitate, care şi-au jertfit viaţa în războiul vizat.
Procesul de reabilitare a monumentului a inclus corectarea erorilor comise la imprimarea datelor personale a martirilor pe placa de granit, cu mai bine de 20 de ani în urmă. Astfel, eroul Gîncota Vladimir Iacob a fost readus din neant și eternizat meritoriu, fiindu-i rectificate prenumele și anul nașterii (prenumele din Valeriu (eronat) în Vladimir şi anul naşterii din 1972 (eronat) în 1970).
Evenimentul de reinaugurare a plăcii comemorative a fost amplificat și prin faptul că acțiunea s-a desfășurat la 12 decembrie 2022, de Ziua Profesională a Carabinierilor. În acest mod organizatorii au accentuat momentul restabilirii adevărului istoric, aducând, în premieră, recunoștință „carabinierului” Gîncota Vladimir. Faptul apartenenței trupelor de carabinieri a fost stabilit în procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992, desfășurat de un grup de inițiativă în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare”.
Din 20.06.1992 și până în prezent eroul este vizat cu indicele „dispărut fără veste”, iar apropiații demult au pierdut speranța de a obține careva informații noi despre Vladimir. În acest context, rudele carabinierului, considerat căzut la datorie, au primit o ediție specializată cu datele lui biografice înscrise alături de biografiile altor camarazi de arme dispăruți fără veste.
Totodată, martirii localității Costeşti au fost comemoraţi prin depuneri de flori şi ţinere a unui minut de reculegere, de către angajații Academiei „Ștefan cel Mare”, reprezentanții autorităților publice locale, ai Inspectoratului General de Carabinieri, veteranii de război, rudele martirilor și elevii localității.
Articole recente
- Donație de carte
- Urmărirea informativă a etnicilor polonezi de către organele represive sovietice pe teritoriul RSSM
- Ion Coropcean – Felicitări Academiei Militare și recunoștință dlui doctor Semion Carp! Știință ne face mai puternici!
- Acțiune comemorativă
- „O dramă a oamenilor care mai așteaptă”. Istoriile tragice ale soldaților din războiul de pe Nistru, care sunt dați dispăruți fără veste până astăzi