Written by 10:00 Evenimente

Turneul Voinicilor, organizat de Academia „Ştefan cel Mare” a MAI în colaborare cu Consiliul raional Soroca; Uniunea Naţională a Veteranilor războiului pentru Independenţă şi Asociaţia „Tradiţii Militare” din Republica Moldova

La 21.09.2014 studenţii şi conducerea Academiei „Ştefan cel Mare” au avut deosebita ocazie de a marca un eveniment de rezonanţă socială în sînul oraşului Soroca fiind martori la excepţionalul moment de renaştere a istoriei naţionale care se manifestă actualmente prin reconstrucţia Cetăţii Soroca. Totodată, cu acest prilej studenţii instituţiei au fost promotorii unei activităţi menite să aducă mai aproape de cetăţeni tezaurul naţional, cultura, tradiţiile şi obiceiurile autohtone, prin lansarea Turneului Voinicilor, organizat de Academia „Ştefan cel Mare” a MAI în colaborare cu Consiliul raional Soroca; Uniunea Naţională a Veteranilor războiului pentru Independenţă şi Asociaţia „Tradiţii Militare” din Republica Moldova.
La eveniment au fost prezenţi oaspeţi de onoare: Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova dl Alexandru Cimbriciuc; Preşedintele Raionului Soroca dl Victor Său; conducerea Academiei „Ştefan cel Mare”; Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, dl Nicolae Bulat.
Publicului i-a fost oferită posibilitatea de a se înscrie şi participa la Turneul Voinicilor, testînd inventarul confecţionat analogic armelor de epocă cu o greutate ce depăşeşte de 5-10 ori greutatea reală (scut, lance, sabie, arc, buzdugan).
Studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” au prezentat publicului o parte din procedeele luptelor medievale cu utilizarea inventarului reconstituit.
La Turneu Voinicilor s-au înscris şi au participat 30 de persoane din diferite localităţi ai raionului Soroca. Învinătorii au primit diplome şi cadouri de preţ conform locului obţinut la general şi individual. Atmosfera de competiţie a fost atît de încinsă încît nici ploaia nu a creat incomodităţi participanţilor.

Close