Written by 10:00 Evenimente

15 iulie – ziua în care îl comemorăm pe Ştefan cel Mare şi Sfînt

La 15 iulie, în ziua consemnării de către Biserica Ortodoxă din Moldova a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt, Academia care îi poartă numele îl comemorează pe ocrotitorul său.
În acest context, capelanul instituţiei, protoiereul Octavian Moşin, asistat de către preotul Ioan Frunze, a săvîrşit acatistul sfântului şi rugăciuni de mulţumire. Slujba a fost oficiată în faţa Capelei „Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe” în prezenţa conducerii şi a angajaţilor academiei, a studenţilor şi veteranilor MAI, participanţi în războiul din primăvara-vara anului 1992.
Preotul Octavian a sfinţit efectivul prezent şi a rostit un cuvînt de învăţătură pentru efectivul de studenţi şi veterani adunat cu ocazia instruirii în cadrul instrucţiei de front pentru participarea la Parada Militară în contextul serbării a 25 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Cu acelaşi prilej, preacucernicul părinte a desfăşurat un serviciu divin pentru sfinţirea Drapelului de Stat al Republicii Moldova care, în aceeaşi zi, a fost transmis Centrului de reabilitare şi recreare al MAI din or. Vadul lui Vodă pentru a fi arborat în incinta instituţiei. În acest centru îşi petrec vacanţa copiii angajaţilor Ministerului de Interne.
Rectorul Academiei „Ştefan cel Mare”, dl Simion Carp, a anunţat un minut de reculegere în memoria martirilor neamului şi a vorbit despre rolul, semnificaţia evenimentului marcat şi personalitatea marelui conducător de oşti care serveşte drept exemplu la instruirea tinerei generaţii. În numele veteranilor prezenţi, a urmat şi mesajul dlui Ghenadie Cosovan, colonel în rezervă, care a accentuat importanţa Academiei „Ştefan cel Mare” în promovarea imaginii MAI, menţionînd că aceasta „este cea mai importantă verigă de legătură a generaţiilor care s-au devotat misiunii de poliţist”.

Close